Składniki:
2jajka
1kefir lub jogurt naturalny duży
szklanka mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( opcjonalnie, o ile jest przez Was akceptowany )
2 duże jabłka
cukier puder do smaku lub miód
olej
Wykonanie:
Jabłka umyć i obrać ze skórki. Następnie wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
Dodać jajka i kefir - zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ponownie dobrze zmiksować, rozprowadzając grudki. Do otrzymanej masy dodać starte jabłka, wymieszać i do smaczyć cukrem pudrem lub miodem wg uznania.
Na rozgrzany olej nakładać łyżką ciasto i smarzyć około 3 minut z każdej strony.
Jak podawać?
Ja osobiście podaję dzieciom w następujący sposób:
Do miseczki wykładam banana, obrane, pokrojone w kawałki jabłko, sezonowo truskawki lub jagódki ( o ile maluch nie ma alergii ) i do tego dwie łyżki serka Bieluch. Owoce z serkiem blenduję na miałko. Dosładzam miodem, jeśli jest taka potrzeba. Polewam tym placuszki i jeszcze mi żadne dziecko takiego dania nie odmówiło :)
3 komentarze:
placuszki pychotka :) dziękuję za przepis :)
bardzo dobry sposób podawania dzieciom codziennych porcji witamin ja często robię z jednego owoców np. truskawek jogurtu i ryżu mieszankę
wow przypadkiem wpadłam na tego bloga ale przepis wyborny...dodałam sobie do ulubionych i mam nadzieje że w nastepny weekend go ograne! :) DZIEKI!
Prześlij komentarz